Ипи – ул ?ст?лне? кояшы. Ул ?ст?лг? и? беренче чыга. Ипи булмаса, табынны? яме калмый, аннан башка тамак туймый. Икм?к – б?тен ризыкларны? да и? кир?клесе. Борын-борыннан хуш исле ипи пешер?чел?рг? зур х?рм?т бел?н караганнар. Урам буйлап ?тк?нд?, борыны?а ипине? исе б?релеп авызы?а сулар китерс?, у?ган ху?абик? пешер? диг?н фикер башта кала. ? чыннан да, ?лл? н?рс?л?р салмыйсы? бит ипи камырына – су, ч?пр?, тоз, шик?р, он, к?нбагыш мае. ? ??рбер кул ?зенч? пешер? ипине, исе д? т?рлеч? а?кый. Мен? шушындый ипине сагынып кибетк? керг?ч эзли башлыйбыз. Индустрия ?ск?н вакытта к?нн?н-к?н я?а технологиял?р барлыкка кил?, машина кулы бел?н пешк?н ипине? т?млесен сатып алабыз. Еш кына тышкы яктан ялтырап торса да, эче калтыравыклы булып чыга; тиз арада к?г?рек барлыкка кил?, киск?нд? валчыкланып кит?, теш арасында шыгырдауларга кад?р була. Шу?а ипине сатып алганда кем пешерг?н ??м составында н?рс?л?р бар ик?нен яхшылап карарга кир?к.
Б?ген борынгы ипи пешер? рецептларын кулланып, халыкка хезм?т ит? торган пекарнялар исеме халык теленд?.  Юкка гына кибетл?рд?: Саранскны? “Диана”, Баляев ипиен бирегез ?ле?”- дип аерым сорап алмыйлар бит. Онны да, ч?пр?не д? инде нич? еллар д?вамында сыналган бер ген? ?ирд?н алып кайталар ик?н.  
“Диана” пекарнясы ассортименты бай: д?рт-биш т?рле ипид?н тыш, пешекче апалар сохари, “бублик”, “рогалики”, “плюшка”лар, т?рле эчлек бел?н пирожоклар, тортлар да пешерерг? ?лгер?л?р ик?н. Язып ?лгереп булмады: ике дист?г? якын продукция исемен санап чыктылар. “Бер т?нг? мичл?рд?н ике ме? дан?г?  якын ипи пешеп чыга. К?л?мне арттыру ?чен эш с?гате ?итми, к?ндез д? пешер?не ?айга салганнар, планда – милли ашлар ?итештер?”, - дидел?р биред?. Ипи пешер?чел?р кичке с?гать 4т? эшк? тотыналар да, т?не буе нич?м?-нич? т?рле икм?к-булка продукциясе пешереп, ирт?нге якта ?йл?рен? таралалар ик?н. Шул р?вешле сменаларга б?ленеп эшлил?р. Технолог-лар ??рдаим эшне? барышын к?з?теп, тикшереп кен? тора. Ч?нки сыйфат ягы берничек т? аксамас-ка тиеш.
?ле ген? Л?мбер? районы г??итенд? Равиль Абдулкарим улы Баляев турында болай диелг?н: “...Первую пекарню он открыл в Атемаре, и сразу изделия стали пользоваться большим спросом. Месяц назад предприниматель открыл в Лямбире производство хлебобулочных изделий. Взяв полуразрушенное здание бывшего универмага, крупно вложился в реконструкцию, закупил швейцарское оборудование, и теперь объект выдает изумительную по своему качеству продукцию.
Собирал секреты хлебопечения едва ли не по всей Европе. Особенно сильно интересовала технология германских мастеров. В результате выработал свой индивидуальный рецепт, с баляевской изюминкой. Теперь торговые сети Лямбирского района, Саранска с большой охотой берут баляевские хлебобулочные изделия. Точнее сказать, заказывают, так как предприниматель наладил  доставку заказов в торговые точки на собственном транспорте».
Ипи пешер? ?зе бер с?нгать. Моны ху?абик?л?ребез бер д? онытмый. Пекарняларны? б?т?нн?ренд? д? ипи – табын кояшы диг?нен онытмасалар иде.

Н.Х?лил